Jeroen Brouwers / Gerrit Komrij. De stilte bestaat uit zoveel antwoorden.
Jeroen Brouwers / Gerrit Komrij. De stilte bestaat uit zoveel antwoorden.

De stilte bestaat uit zoveel antwoorden. Jeroen Brouwers / Gerrit Komrij

2007 Antwerpen/ Leiden De Luchtbuks Eerste druk, , exemplaar Arabisch genummerd, oplage 205 genummerde en gesigneerde exemplaren, waarvan 175 bestemd voor de handel 60p. 18:26 cm. In linnen gebonden, met leeslint.

 


Eerste èn enige publicatie van uitgeverij De Luchtbuks, een initiatief van Onno Blom, René Franken (Demian) en Dick Wessels (Het Gonst), gedrukt op de pers van Dick Wessels te Antwerpen.

De tekst werd met de hand gezet uit de Spectrum en Gill, in twee kleuren gedrukt op Zerkall Bütten Werkdruck. Het facsimile drukwerk werd verzorgd door drukkerij Imschoot te Gent. Tom Hautekiet tekende het uitgeversvignet.

De correspondentie tussen twee van de grootste schrijvers en meest gevreesde polemisten uit de literatuur van de Lage Landen: Jeroen Brouwers en Gerrit Komrij. De stilte bestaat uit zoveel antwoorden bevat hun complete en ongekuiste briefwisseling uit de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw.
Komrij vatte in 1981 het plan op om met Brouwers een correspondentie te beginnen die zou moeten leiden tot een kloek deel in de fameuze Privé Domeinreeks van De Arbeiderspers, de uitgeverij waar beide schrijvers hun werk destijds publiceerden.
Brouwers nam het aanbod aan, maar produceerde zulke mooie en bruisende brieven dat Komrij – die überhaupt nooit brieven schreef – na een aantal dappere pogingen de moed weer in de schoenen zonk. De stilte bestaat uit zoveel antwoorden toont zowel de verwantschap tussen beide heren, als de onoverbrugbare verschillen. Bovenal vormt de correspondentie het bewijs van een schitterende mislukking, die vijfentwintig jaar na dato voor het eerst aan het daglicht komt en geen liefhebber onberoerd zal laten.

 200,00 In winkelmand